0 Läs mer >>
Via denna länk kan du följa med på ett av de vanliga 2 mils passen i Hällefors. 
http://youtu.be/qJzXxGv241g

Härliga hundar som ger allt och lite till, alltid med "glada tillrop och viftande svansar". Tack för videon Niklas! Värmer ett hjärta som längtar efter hundarna. Räknar ner dagarna nu.. :) 

Hundträning!

0 Läs mer >>
Flera har mailat och frågat om Fit Line produkterna. På www.pm-sweden.se och www.pm-internationell.com finns all information eller ring mig på 0730-490746 om du har fler frågor.

Har nedan citerat vad som står att läsa på hemsidan: 

" Om FitLine 
Oavbruten press, stress och dåliga matvanor är de grundläggande anledningarna till att många inte längre lever upp till sina förväntningar på jobbet och/eller privat.

Kosttillskotten från FitLine hjälper dig att ta dig an de dagliga utmaningarna och att hålla din hälsa och din prestationsnivå på topp upp till en hög ålder.

Närings Transport Konceptet (NTC®) som utvecklats av våra forskare ger näring till de ställen där de behövs när de behövs, på cellnivå inifrån och ut. Det stärker inte bara immunförsvaret utan hjälper också hjärtat och blodcirkulationen så du känner dig frisk och kan fungera hela dagen.

FitLine produkterna påverkar också din hud, ditt hår och dina naglar. Slät hy, lena naglar och ett välmående hår är synliga tecken på en balanserad kost och ett bra näringsupptag. Många elitidrottare världen över uppskattar fördelarna med FitLine.

Certifierade tillverkningsprocesser garanterar genomgående hög kvalité och renhet i våra produkter. "

Fit Line

0 Läs mer >>
Att ha bra skor när man motionerar eller vistas utomhus mycket är väl bekant för de flesta. Jag har mina favorit märken, som passar mina fötter bäst. 

Skor är ju något "man vara använder", ägnar mig sällan åt skovård. Men i veckan som gick fick jag lära mig två nya saker om skovård.. 

Löparskor med membran ska dammsugas! (för bäst hållbarhet..) och kängor med cellgummi skall stoppas upp när de inte används (annars krymper de i värme..) 


Visste ni det? Om inte, håll till godo.. ;-) 

I

Skovård..

0 Läs mer >>
Idag är en riktig "kall höst rusk dag" i Strömsund. Blåser en frisk västan vind med lite regn i..
Skulle ju varit perfekt dag gör att träna draghundar men det hoppas jag Niklas fixar ist! :) 
Inledde morgonen med 5 km löpning/ powerwalk intervaller med barnvagn och vikt i form av Mia 12 kg. :)

Väl inne igen blev det del av träningsprogrammet jag fått av min snälla vän Ulrika Andreasson ( www.ullisrudolf.se ). Har ökat på dosen lite och känns fint i kroppen. 75 crunch, 50 "bensparkar mot mage" och plankan 1,05 min nu :) 

Resten av dagen är det pyssel ute på gården med höns och getterna. Ska färdigställa nya hönshuset och fixa getternas foderbord. 

Ikväll ska vi fira min mamma som fyller år på måndag. Grattis i förskott min snälla mamma :) 

Ha en fin helg alla glada! 

Inte ofta jag kan fånga hunden Ragnar, höns och våra kaniner Elin och Tilda på samma bild :) 

Riktig höstrusk dag!

1 Läs mer >>
I den här bloggen överskrift har jag skrivit att den utöver hundarna även ska handla om hälsa och motion för människa.

När jag läser andras bloggar vill jag att det ska ge mig något tillbaka, i form av nya tankar, tips och ideèr. Att läsa en blogg som någon skriver som en självuppfylld profesia eller för att fylla på det egna egot skiner alltid igenom och ger mig personligen väldigt lite.

Om jag nu har några läsare ännu som går in och läser min blogg ibland så vill jag (utöver att berätta om våra hundar :) även ge er något tillbaka.
Det var därför jag gav tips om t.ex. fiskolja i mitt tidigare inlägg. Livet är inte en dans på rosor alla gånger. Hjälp och stöttnig kan även "den bästa" behöva ibland.

Livet är en ständig resa - tänkte vara lite personlig och berätta min egen resa mot hälsa och välmående i korthet..

Jag har alltid varit väldigt intresserad av att röra på mig. Motion i olika former, under barn och tonåren var det mycket lagidrott. Jag har spelat fotboll, handboll och ishocky. Åkte även långrör under en period. Långpromenader med hundarna har alltid funnits med i vardagen.

När jag köpte mina första två siberian huskys 2004 upptäckte jag hur kul det var att köra hund med släde och olika fordon på barmark. Som många andra med (drag)hundar ville jag hålla hundarna i topptrim med hjälp av bra foder och mycket motion. Detta klarade jag bra...men efter ett tag upptäckte jag att all tid gick till hundarna. Fick min son Ante 2005 och då blev ju tiden ännu mer knapp att hinna med fler saker..som att t.ex. hinna med att motionera mig själv.

Tänkte väl inte så mycket på det då, utan accepterade läget och körde på som det var. Till saken hör att jag alltid haft problem och smärtor i kroppen på olika ställen. Har överrörlighet i lederna och för korta muskelfästen, gjorde lilla mig i en axel under 90-talet i en hundspanns krasch vilket resulterat i operation och nervsmärtor i den armen. Har nu även fått diagnosen Artros och har Reynards syndrom (dålig blodcirkultation).
Ja som ni ser blev det nåt fel i tillverkningen av mig ;-) Men har alltid accepterat detta och det finns ingen anledning att gnälla när det finns så mycket man kan göra själv för att åtgärda olika saker. :)

Varför vill jag då berätta detta? Jo, så här är det.. Som jag berättade dalade den egna träningen och jag blev allt stelare i kroppen. Efter några års pendlande när jag bodde i Fagerdal gick jag även upp 10 kg i vikt! (Hjälp, vad man kan skada sig själv utan egentlig mening..)

Efter flytt tillbaka till Strömsund och dottern föddes i januari 2012 kände jag att nu får det bara vara nog! Jag hade turen eller ödet kanske(?) att hamna på en föreläsning av Malina Byden från Östersund i maj 2012. Malina berättade om sin väg tillbaka efter en bilolycka. Hon sålde även ett kosttillskott som heter Fit Line.

Efter föreläsningen som även min mamma var med på tyckte mamma att jag måste prova att börja dricka Fit Line. Det är ett näringstillskott. Läs mer på hemsidan eller kontakta mig för mer info. www.pm-sweden.se

Jag började med det efter någon vecka och hade tät kontakt med Malina. Jag var även in till Malina som har egen mottagning med kvantmedicin. Där gjorde jag några lifebalanseringar som varit kanonbra. Jag pratade med Malina om att jag mådde dåligt av min övervikt och hon tipsade mig om den renade kuren Metabolt syndrom-kur.

Sagt och gjort - jag gjorde kuren med start i början av juli 2012. Efter ett litet tag kände jag hur otroligt mycket bättre jag mådde. Som bonus gick jag även ner nästan 15 kg i vikt! :)

I samband med detta startade jag även upp att träna. Från början "försiktigt" med stavpromenader och byggde därefter på. Idag försöker jag träna ungefär mellan 4-6 pass på en vecka. Både själv och på gymmet Pigg o Frisk i Strömsund.

Min kosthållning är jag nu inte lika strikt med som under kuren, men nu vet jag hur jag ska äta och korrigera detta. Jag undviker kolhydrater. Om jag äter det så är det grova produkter. Eftersom jag både är laktos och delvis gluten intolerant så är inte detta några större problem. Äter också gärna efter 5:2 modellen efter att jag såg detta på tv programmet Vetenskapens värld ifjol. www.svt.se Forskningen de berättade om var intressant och min mage mår verkligen bra av att få "vila" 2 dagar i veckan. :)

Det otroliga med detta är att jag nu mår så mycket bättre och har så lite smärtor i kroppen! Armen jag inte kunnat sova på i flera år, är fortfarande svagare än den andra men funkar bra att sova på den sidan numer också.

Jag hoppas med detta inlägg kunna inspirera fler till träning och rätt kosthållning! Det är den lilla eftertanken och förändringen som kan göra en sån stor skillnad i ditt liv!

Tack till alla som hjälpt mig på något vis!

Lycka till! Kontakta mig gärna om du har frågor.

Publicerar en riktig hemsk bild av mig själv som jag har som avskräckande exempel från att aldrig gå upp i vikt igen. Både fetma och utslag i ansiktet.. (sommaren 2011) och en bild jag är nöjd med, hösten 2013.

(Ps. Fit Line dricker jag fortfarande efter 1,5 år och är väldigt nöjd användare. Ett kosttillskott som hjälper kroppen att läka och stärker den. :)

Hälsa och välmående!

0 Läs mer >>
I helgen som gick var det barmarks SM i Filipstad. Ville så gärna åka dit och tävla med några hundar. Men som "nybakad" student så fanns inte tiden helt enkelt. Känner att med årets andra mål, måste jag verkligen bestämma mig för vad som är viktigast och på vart jag ska lägga allt krut. :)

Därför blev jag istället hemma, pluggat, varit på 30 års kalas och tränat mig själv. En bra helg!

Niklas har tränat hundarna förstås! En långtur på 6 mil blev det en av dagarna med en tur upp i Säfsens slalombacke. Alla hundar är glada och pigga. Bris som är äldst har fått haft sockar på sig sista tiden. Alla hundar äter en allsidig kost, men Bris ska börja få extra fiskolja (superviktiga Omega 3 fetter) för att stärka upp tassarna extra.

Efter mitt arbete på en veterinärklinik i flera år har jag verkligen sett de positiva effekterna av fiskolja som kosttillskott och jag kan varmt rekommendera fler att använda detta om problem uppstår. Det gäller att fylla på från insidan om utsidan ska bli stark. :)
Tänk bara på vilken fiskolja du köper, skillnad på olika kvaliteer. Dr Baddakys och Nutrolin (som är vegitabilisk) är mycket bra val!

Träningshelg!

0 Läs mer >>
Att trivas och må bra i kropp och själ är en viktig ingrediens i livet! 
Även om den här bloggen mestadels ska handla om hundar, hälsa och träning så bara måste jag dela med mig lite av livet på vår fina gård, Västgården i Strömsund. 

Denna tidiga oktober morgon var så vacker och med härligt frisk luft. Ca - 5 grader utomhus. Att utfodra djuren och lyssna när de äter och mår gott är som balsam för själen. :) 
Morgonstund har guld ...

0 Läs mer >>
Många undrar varför samarbeta om hundar? 
Följdfrågan brukar bli: Vill du inte ha dina hundar hos dig? Ska du sluta med draghundar

Frågan kan få många olika svar beroende på vem som får frågan och vem som väljer att svara..

Jag gärna svarar på frågan, här och nu. Så är det ju liksom gjort! :) 

Jag fick min första hund 1990, när jag var 11 år. Idag är jag 34, snart 35 år. Det innebär att jag levt med olika hundar i ungefär 23 år. 

Som hundägare har jag alltid haft känslan att vilja utvecklas och komma vidare med mina hundar och i min person som hundägare. 
Att gå kurser och vidareutbilda mig har varit en självklarhet. Att träna och tävla hundarna så de fått mental stimulans har varit en annan ledstjärna!

Att ha en flock med hundar som jag vill ge ovanstående tar tid, även om det förstås ger otroligt mycket tillbaka. 

Många timmar och sena kvällar har gått åt i träningsspåret. 
De sista åren har jag känt att med små barn, andra djur och arbete har jag inte hunnit med allt "precis som jag vill ha" det. Dessutom har jag inte varit helt frisk i kroppen. 

Det ger mig dåligt samvete, när jag vill ge mina hundar det bästa och känner att tiden inte finns.. För mig personligen finns liksom inte kompromissen att "jag ska ha hundarna bara för att det alltid varit så.." 

Ni som har små barn kanske känner igen er? "Man tror inte att det ska vara så innan man får barn...men vips så kommer verkligheten ikapp.." ;) 

Summa summarum, som jag skrev i ett tidigare inlägg så kontaktade Niklas mig för att köpa en valp och på den vägen påbörjades en disskution om ett ev. samarbete. 

Att samarbeta kräver en hel del. Bara att  lära känns en ny människa är en process. Motgångar finns förstås. Men med åldern kommer visdom sägs det ju.. Så är man beredd att lyssna, vara lyhörd och kompromissa så kan jag bara se vinster i det nu. 

Att kunna ha hundar på två trygga ställen är en styrka och tillgång. Att kunna dela på ansvar och glädjen i att ha flera/ många hundar tillsammans är en annan vinst. 

Jag vill alltid ha kvar mina älskade draghundar och jag är så glad att jag kunnat vidareutveckla min kennel genom ett samarbete med Niklas och "team Skanderna". 

Jag tror och hoppas att fler kan utveckla   liknande samarbeten. Att ha draghundar kräver så mycket om du vill ge hundarna ett aktivt liv. Om du vill köra spann och ev. meritera din hund behövs många hundar som fungerar tillsammans. Att då finna likasinnade personer ger så mycket tillbaka. 

Jag skapade 'Fadderlistan' för några år sedan på SPHKs rasklubb för siberian husky hemsida - www.siberianhusky.se - en möjlighet för dig som också vill komma vidare! 

Tack för "team inspiration" Marlene Karlsson, Linda Nordlund och Jenny Larsson, team Pink Ladies". Ni är föredömliga för rasen och sporten. 

Ha en bra dag! 
Kram

Liten blir stor - vår "bulldozer" i spannet.. Vintervisa's Dvärg Vide som liten valp! 

Varför samarbeta?

0 Läs mer >>
Vi har så smått hållit igång alla hundar med träning under sommaren. Sprungit med dem och simtränat en del. 
 
Sedan början av augusti går alla våra 12 hundar tillsammans i träning nere i Hällefors hos Niklas. Träningen är varierad och de går utifrån allas välmående olika sträckor på olika underlag. 
 
Alla hundar mår bra och svarar mycket bra på träningen. Vi har inte haft några problem med hullet eller tassar. Alla har stor motivation till träning. 
 
Niklas har varit ute på två längre turer med övernattning. Superbra träning och välbehövligt för framför allt unghundarna. Där behöver rutiner nötas in. Träna, äta och sova! :) 
 
I helgen var teamet ute på övernattningstur igen. Bjuder på en härlig bild tagen av Niklas. 
 
 
 
 

Höst träning

0 Läs mer >>
Bakrund
Kennel Vintervisa har funnits sedan 2005 och det är jag, Pernilla West som driver den med ovärderlig hjälp av min kära familj. Äkta hälften Johan och barnen Ante 8 år och Mia 1,5 år. 
 
Jag har har alltid älskat djur, natur och motion i olika former. På min off. hemsida www.vintervisa.com kan du läsa mer om oss, min bakgrund och livet med alla våra djur. 
 
Jag har alltid tävlat med mina hundar i olika Hundsport grenar. Flera hundar har jag meriterat i bl.a. Lydnad, bruks, viltspår, utställning och drag. Den av mina hundar jag haft mest framgångar med var nog Riesen Schnauzern "Ebba". 
 
Min första draghund köpte jag 1997 och första Siberian husky 2004. Sedan dess har jag alltid kört en eller flera tävlingar varje säsong. Främst i medeldistans och gärna på fjälltävlingar med övernattning utomhus. Känslan att sova utomhus på vintern är speciell och man kommer alltid nära hundarna vid den här typen av tävling. 
 
Samarbetet med Niklas Eriksson
Under våren 2012 kontaktade Niklas mig och ville köpa en valp. Valpen Bella valdes ut och flyttade till Hällefors. Där fanns då fyra rasfränder. Se www.skanderna.blogg.se 
 
Niklas och jag delar passionen för utelivet med hundarna och fann att ett samarbete skulle gynna oss båda och framförallt våra hundar. 
 
Niklas är "gammal" idrottare och har sedan tidigare genom fört Polardistans och "Vita bandet" på skidor med sina hundar. (Sök på Vita eller gröna bandet för mer info.)
 
Under säsongen 2012/13 lånade han Vintervisa's Dvärg Vide och V. Dunderklumpen av mig för att genomföra Vita bandet igen. Nu med 8 hundar och släde. 
 
Efter utvärdering och samtal har vi kommit vidare i vår " team tanke" och i år har vi samlat alla hundar och de tränas och tävlas tillsammans hela året.
Som mål i år kommer de att gå Vita bandet "upp och ner". En resa på över 300 mil med start januari 2014. Se och följ oss sedan där på www.skanderna.blogg.se
Vi kommer för hoppningsvis att tävla dem i Amundsen Race, Polardistans och Beaver Trap Trail. 
 
 
 
 

Bakgrund och samarbet...