0 Läs mer >>
Niklas startade ut på Vita bandet turen 2014 måndag v. 3. Gå in på www.skanderna.blogg.se. Följ deras resa, läs och titta på fina bilder! Vilka hjältar säger jag bara, efter dessa stormiga dagar till fjälls!!

Vintern har kommit med besked! Alla som gnällde å ojjade sig både här och var att vintern aldrig kom... Mm ja bara visste det. Förr eller senare så kommer den alltid, iaf om man bor i norra delarna av Sverige.
Men visst är det lite lustigt, och jag har undrat fler än en gång vem som styr vädrets makter och vad det beror på att "det blir som det blir"... En "visdom" som jag gärna för vidare - Lev idag, här och nu. Morgondagen vet vi inget om.

Det är sällan jag tittar på väderprognoser och lägger energi på att engagemang runt vädret. I min värld.. Det blir som det blir, och inget vi kan göra något åt. Det är bara att hitta lösningar på de olika problem som uppstår, om och när. :)

Annars har 2014 börjat bra tycker jag! Jag har tränat precis som vanligt hela december (och julhelgen :) och nu in i januari. Har under julhelgen mest sprungit och tränat styrka.

Det var härligt när träningspassen på Pigg & Frisk körde igång igen efter julledigheten. Ikväll var jag på ett härligt pass med "Härnösands anda" - full fart och inga onödiga pauser och låtuppehåll i 45 minuter. Tack Lena! Ser fram emot nästa pass med dig. :)

Jag är ju även student numer! Tror inte jag skrivit det här förr.. Men i höstas påbörjade jag studier på Mittuniversitetets Grundlärare program, inriktning mot arbete i fritidshem. Läser på distans mot Härnösand och är där ungefär en vecka per 4-5 veckors intervall.
Går faktiskt jättebra, jag är motiverad och tycker allt är roligt och spännande att läsa! Klarat de första två kurserna med bra betyg, kan mycket om bl.a. fritidshemmets historia nu kan jag konstatera! :)

Imorgon börjar termin 2 med kurserna Läs och skrivinlärning och grundläggande matematik. Ska bli roligt! Viktigt för mig att tänka positivt. Hjärnans kraft är stark om man vill lyckas - lärde jag mig på en föreläsning i Studieteknik tidigare under hösten 2013.

Nu dags att sova! Go natt!

Vita bandet!

0 Läs mer >>
Denna höst har jag verkligen satsat mycket tid och energ på att fysiskt träna upp mig själv. Nu när hundarna är hos Niklas finns ju tiden för detta och det är jag så otroligt tacksam för! 
 
Först måste jag säga att jag förundras över hur fys träning och kroppen fungerar. Fys träning och stark kropp är verkligen en färskvara. Lika tungt som det är att bygga upp kroppen, lika lätt är det att bryta ner kroppen. 
 
Som jag berättat tidigare har jag väl alltid haft en god normal kondition med lite "ups and downs". Men under sommaren 2013 bestämde jag mig för att göra en regäl satsning. Jag började power-walka under sommaren 2013. Med stavar i rask takt. Att bilen fick stå parkerad var en självklarhet. Under septemer gjorde jag en mätning med RunKeeper och kom fram till att genom att enbart gå överallt dit jag skulle inom rimliga gränser gjorde att jag gick ca 7-8 km varje dag. Detta ser jag som "gratis motion".
Utöver detta skrev jag in mig på gymmet i Strömsund i slutet av september. Sedan dess har jag gått med ett snitt på 4 pass i veckan där. Varierat träningen med gruppträning spinning, TRX, Core, Pump, Boxing och styrketräning i gymmet. Men tygnpunkten har legat på spinning. Detta är ju väldigt bra konditionsträning, fettförbränning och styrka för benen. Hemma har jag kört löpträning och styrka. När jag varit i Härnösand för studier har jag besökt gymmet Actic där. Tuffaste och bästa spinningpassen :) Sist men inte minst, skidsäsongen är igång!! Även om det är lite snö i Strömsund finns det preparerade spår. 😃 Variation är bäst!
 
Detta har gjort att jag nu i början av januari 2014 känner mig stark i kroppen. Jag är absolut inte framme vid mitt mål. Mitt nyårslöfte är nu livslång träning för välmående! Men jag har kommit så långt att jag satt upp framtida mål och lopp jag vill genomföra. Träning för mig är bara rolig, avkopplande och inspirerande!
 
Nu - ett nytt år. Med bra förutsättningar att nå nya mål! Välkommen 2014!Träning för männis...

0 Läs mer >>
Nu får jag skämmas... Alldeles för länge sedan jag tog mig tid att blogga. Men det finns ju mycket att skylla på och det enklaste är väl tidsbrist helt enkelt! ;-)

Huvudsaken är att träningen går framåt både för hundarna och oss människor! Hundarna har fortsätt gå samma träningssträckor under november och december, alltså 2 till 6 mil med olika intervaller i träningen. Nu i skrivande stund är det bara några veckor kvar tills Niklas startar ut i Grövelsjön för att tillsammans med hundarna färdas upp och ner efter Skanderna! Träningen nu sista tiden ska vara rolig och i kortare distanser.

Alla hundar är i fin form. "Tyvärr" har några av tikarna löpt under december och ni som har polarhundar vet att det kan tära på det motsatta könet.. Kärlekskranka hanar som bara har ögonen för brudar.. ;-) Ja det är inget att göra något åt, än att försöka göda dem med bra mat så gott det går.

Hundarna skulle egentligen ha varit hos mig under några veckor i december. Tyvärr är ju årets vinter katastof när man har draghundar. I Strömsund har det vita fallit några gånger. Men värmen har även den slagit till efteråt varje gång, så det har aldrig hunnit bygga på underifrån. Sista veckorna har snön legat kvar, men om det finns ca 5-15 cm så ljuger jag inte tror jag. Detta är ju alldeles för lite för att träning med släde ska fungera. Inget ankarfäste och risk för stenar och grenar som sticker upp överallt. Kan både förstöra släden och djur. Detta gäller iaf där jag bor i Risselås. På vägarna har det varit is...

Så istället visade sig styrkan i att kunna samarbeta med någon som bor på annat ställe i vårt avlånga land. Hundarna fick vara kvar i Hällefors hos Niklas och fortsätta sin träning där. I Hällefors är det barmark och så varmt att det inte finns någon is. Vissa hundar kan reagera på värme, om det blir för lång. Men nu har det inte funnits någon fara för det.

I helgen som var träffades vi istället i Lofsdalen. Ante och jag åkte ner på fredag och träffade hundarna och Niklas med familj där.
Mycket trevligt hade vi. Tid för att "team-prata" och jag hann träna hundarna på en del av Polardistansspåret 300 km som jag ska köra under vecka 10. Hundarna kändes starka, glada och med mycket spring i benen. Härlig känsla när man kört några mil och känner att de har mer att ge. :) Som avslutning på en jättetrevlig helg åkte jag och Ante slalom i backarna förstås! :)

Min hemsida www.vintervisa.com är uppdaterad men skriver även här.

Planerade turer och tävlingar denna säsong:

- Vita bandet, start mitten av januari 2014.
- Amundsen Race - februari 2014.
- Polardistans 300 km - mars 2014.
- Beaver Trap Trail - mars 2014.
Snart så! Start - ...