0 Läs mer >>
Vide är min bästa ledarhund just nu. Att bli en riktigt bra ledarhund som folk ibland kallar "kommandoledare" (lite slarvigt och bara för att hunden kan gå i led) tar oftast lång tid och bygger på ett starkt förtroende mellan hund och förare. Draghundar är en av de få hundtyper som ska jobba helt självständigt långt ifrån hundspannsföraren. Detta kräver mycket psykisk och även en del fysisk styrka av hunden. 

Hunden ska tro på sig själv, vara bekväm i rollen att leda spannet och vara lyhörd för förarens uppmaningar och olika "kommandon". 

Jag har haft två fantastiska ledarhundar med alla ovanstående kvalitér, min stamtik Bianca och hennes dotter Bris som gick bort i somras. Sol är även hon en duktig ledare men inte riktigt lika vass som sin mamma Bris och mormor Bianca. 

I slutet av våren iår 2014 kunde jag varken köra Bris eller Sol i led. Vide var på god väg men jag prövade även Dunder och Fredde. Båda dessa grabbar har god potential och nu försöker jag varva dessa och nu även Awanga's Dimma i led. 

Idag hade jag kvalités tid med Vide. En helt underbar och kylig höstdag. Vi cyklade ut på Öhn, ca 15km t.o.r. Vide gjorde ett jättebra jobb och låg före mig hela tiden. Lyssnade mycket bra på mig (mina "kommandon") och jag hoppas att detta pass stärker honom ännu mer som ledarhund. 



Ledarhundsträning

0 Läs mer >>
Just hemkommen efter en träningstur med hundarna! Idag blev det mycket kaos och osäkerhet i mitt spann... Måste skriva av mig lite här för att kunna sortera och sätta ord på det jag egentligen borde tänkt på innan träningspasset.. Egentligen inte så konstigt att det blev som det blev som det blev.. 

Jag har nu haft löpande tikar hög hemma sedan i juli!! Så jäkla jobbigt men det har ändå varit hanterbart. Jag har ju väntat på att Sol ska börja löpa men inte då.. (Har ju valpplaner för henne...)

Först ut med löp var Dolly 7 mån i juli/aug, sedan tog jag hem de nya tikarna Lira och Cittra och gissa vad!?Cittra löpte vid hemkomsten och Lira började 2 dagar senare.. Och nu i fredags i Idre förra veckan började Sol löpa! Dessutom har Dimma kommit tillbaka hit igen efter att ha varit hemma i Tåsjö några veckor. 

Hanhundarba har fixat det jättebra men nu har det blivit lite väl mkt hormoner i luften tror jag! Ingen gnäller (förutom unghanen Banjo ibland) men däremot ylar de i tid och otid! 

Idag vid träningen av ett 9 spann borde jag ha tänkt till och kört de 5 hanarna för sig och 4 tikarna för sig. 

Körde först Vide och Dunder i led men fick byta till Dimma efter några km då de var ofokuserade. Fredde är störtförälskad i Lira och skulle bak till henne... Och den killen har ju en del muskelkrafter att ta till när han vill... 

Lira, Cittra och Dolly är ju under inkörning och mår egentligen bäst av att gå i ett litet tryggt spann men det tar ju dubbelt så lång tid att köra två spann.. Men nu fick jag lära mig en läxa och borde gjort som jag tänkt inom mig istället för att se till tidspressen.. Nu en tid framöver blir det två mindre spann med vagnen istället! ☺️

Det jag vill säga med inlägget är att inland blir det bara så fel men det är viktigt att lära av misstagen och "gör om, gör rätt". ☺️

En bild från lördagens mer lyckade träning! Mia och Lira delar på lite vatten... 😄

Tänk om, tänk nytt.. ...

0 Läs mer >>
Förra veckoslutet var jag och Ante på vår årliga Idre tripp! Som huvudarrangör för utställningen vill jag vara ute i god tid så vi och alla hundar, 9 st åkte ner redan på torsdag morgon. Som vanligt är det mycket att stå i runt en utställning och jag kan inte påstå att jag hann se och njuta så mycket av alla fina hundar själv, men det kommer fler utställningar. Jag hoppas övriga medlemmar hann dessutom mer och var nöjda! 😃 

Ställde ut Vintervisa's Fredde Vårregn och V. Stjärnklara Sirius. Fredde fick Exellent utan vidare placering (pga platta tassar) och Sirius Good. Han visade sig inte bra i ringen och är väl heller ingen direkt skönhet... Men har iaf visats på utställning en gång i sitt liv nu. 😄

Hann träna hundarna några turer, prövade kickbike (kul!), prata med mycket folk, trevlig middag på lördags kväll och medlemsmöte på söndag. 

Helgen gick alldeles för fort i vackra Idre Fjäll! Nästa års rasspecial blir i samarr med Sphk NN i Sollefteå. Vi i Rasklubben testar ett grepp kring arrangemanget. Ser fram emot det nu! 😃 

















Rasspecialen för sibe...

0 Läs mer >>
Härligt med Höstträning men krångligt ibland när jag ändå vill träna alla samtidigt... 

Vi åker ofta mot Fångtjärn. Just nu höglöper de nya vovvar Cittra och Lira. Då kan det vara lite trixigt när alla hundar ska ner och dricka vatten samtidigt... Fem hanar och tre tikar.. 😉






Höstträning och höglö...

0 Läs mer >>
Vi välkomnar systrarna Awanga's Cittra och A. Lira hem till oss! 

Igår eftermiddag var jag och barnen och hämtade hem dessa tjejer som är ungefär 10 månader gamla. Vi har ju sedan tidigare deras kullbror Banjo och på lån denna vinter även deras trevliga mamma A. Dimma. 

Eftersom våra vänner på kennel Awanga's ska ta ett uppehåll i kenneln så passade dessa nya hundar väl in hos oss eftersom det inte verkar bli några valpar efter Sol iår heller. Hon har inte löpt ännu och valpar mitt i vintern känns inte lockande. 

Både Dimma och Banjo är duktiga draghundar så det ska nu bli roligt att få köra in de söta systrarna Lira och Cittra. 😊



Nya familjemedlemmar!

0 Läs mer >>
Som jag skrivit förrut handlar den här bloggen om både om hundarnas och mitt eget välmående och träning. 

I helgen har jag tillsammans med min syster Jennie nått ett nytt mål! Vi har tillbringat en jättemysig helg tillsammans i Stockholm och igår sprang vi Tjejmilen med nästan 34000 andra tjejer! Det var första gången i detta lopp och andra gången någonsin i ett löparlopp för oss båda. Vårruset var det första. 

Iår hade både jag och Jennie några skador och förkylningar i kroppen så tiderna går att förbättra ordentligt till nästa år. Men båda kunde genomföra loppet genom att springa och jogga hela tiden och det var det viktigaste! Löpning är en lättsam och härlig träningsform. 
Jag hade tiden 1,02 och Jennie 1,16. 

Tjejmilen är verkligen en folkfest, så otroligt mycket människor och glädje på en och samma plats. Detta gav förstås mersmak och vi kommer igen nästa år! 😄 

Tusen tack till vår snälla pappa för "sponsring" med så fint hotellrum mitt inne i stan och våra familjer som hemifrån hejjat på oss! 😊 

Från hotellrummet på Kungsgatan 


Jennie och jag läser löpartips om loppet.. 😃





Innan loppet fick vi pepp av vår nya coch Marcus Hellner 😉





Nöjda och stolta tjejer! 😊

Tjejmilen 2014